Charles Stewart Rolls


The Honourable Charles Stewart Rolls
Charles Rolls werd geboren in een welgestelde familie op 27 augustus 1877 in Londen. Zijn ouderlijk huis stond nabij het plaatsje Monmouth op de heuvelachtige grens tussen Engeland en Wales. Hij was het vierde en jongste kind van Lord en Lady Llangattock. Hij ging naar school in Eton en daarna naar de Universiteit van Cambridge. Zijn grote passie was alles wat met techniek te maken had. Voor Rolls 19 jaar oud was, kocht hij een tweedehands (3 3/4 pk) Peugeot in Frankrijk en reed er mee van Londen naar Cambridge. In 1903 startte hij met zijn partner Claude Johnson het bedrijf C.S. Rolls & Co, dat auto's uit Europa importeerde en deze verkocht en onderhield. Hij nam vaak deel aan autoraces in Engeland en Frankrijk. Vanaf begin 1900 was ballonvaart een nieuwe hobby van hem. Verder had hij het plan een Engelse auto te laten ontwerpen en bouwen van uitstekende kwaliteit.

Ontmoeting Roys
Door tussenkomst van een gezamenlijke kennis (Henry Edmunds) ontmoette Rolls in 1904 in het Midland Hotel in Manchester voor het eerst Henry Royce. Een grote man met een baard die 14 jaar ouder was dan Rolls. Hij was onder de indruk van de eerste auto die Henry Royce had gebouwd en die hij in april 1904 op de weg had uitgetest. Het was een auto met een 2-cylinder motor. Rolls en zijn partner Claude Johnson besloten voortaan alleen de auto's van Royce te gaan verkopen.

Oprichting Rolls-Royce Ltd
In 1906 werd het bedrijf Rolls-Royce Ltd opgericht. Ze verkochten motoren met 2 tot 6 cylinders en van 10 tot 30 pk. Rolls' favoriete auto was het 4 cylinder, 20 pk model. Rolls nam in de jaren daarna deel aan autoraces en rally's met auto's van Rolls-Royce. Aan het eind van 1906 besloten Rolls en Royce zich te gaan concentreren op de productie van een 6-cylinder model van 40 of 50 pk. Deze werd de Silver Ghost genoemd en 16 jaren lang was dit het enige model dat werd gemaakt. Er zijn er meer dan 6.000 van verkocht. Het bedrijf draaide goed en in deze periode ging de aandacht van Rolls naar vliegtuigen die door een motor werden aangedreven.

<