VERSLAG VOORJAARSEVENEMENT 18 en 19 MEI 2019


Ondanks de Jumbo Race-dagen met Max Verstappen die deze dagen op Zandvoort worden gehouden, meldt zich toch een groot gedeelte van de in totaal 26 deelnemers om 11.00 uur bij het automuseum Frans van Haaren te Druten in het land van Maas en Waal.
Een ieder wordt voorzien van een polsbandje ten teken dat men heeft betaald en om zich vrijelijk in en uit te kunnen bewegen.
Omdat een eerder bezoek aan Frans niet vlekkeloos kon verlopen vanwege het feit dat zijn museum toen nog niet klaar was, doen wij heden dus een 2e poging die achteraf beter geslaagd is dan de vorige.
We worden ontvangen in het museumrestaurant, dat geheel in klassieke stijl is ingericht met allerlei meer of minder exclusieve automobilia. Echt iets voor een liefhebber van klassieke en antieke spullen.
Als we de koffie (een tweede kopje hebben de meesten maar zelf geregeld) met bijbehorende versnapering genuttigd hebben, zegt de juffrouw van de bediening, dat er nu vrijelijk in het museum kan worden rondgelopen, maar dat wij over een uur alweer terug moeten zijn voor de lunch. Eigenlijk een beetje jammer voor een dagentreeprijs die wij er in een uur tijd doorheen moeten jagen.
Wat opvalt in het museum is enerzijds de exclusiviteit van de autocollectie, maar anderzijds de slechte verlichting. Toch zijn er spotjes voldoende aanwezig, maar die zijn vaak niet of zeer slecht op de auto's gericht. Verder branden de prachtige kroonluchters niet of nauwelijks.
Als wij terugkomen in het restaurant om 13.30 uur worden wij alsnog door de evenementencommissaris welkom geheten.
We krijgen de route overhandigd met wat uitleg en vertrekken vervolgens voor een perfect uitgezette rit door het land van Maas en Waal. De weersomstandigheden voor de rit zijn ideaal.
Later in de middag bereiken wij hotel de Twee Linden in Beneden Leeuwen. Hier heeft de E.C. geboekt voor aperitief, diner, overnachting en ontbijt.
We krijgen nagenoeg geheel nieuw gebouwde kamers toegewezen, de chicste die het hotel bezit, indachtig de spreuk: Het kost wel wat, maar je krijgt er ook iets voor..........
Dit doet mij wel persoonlijk denken aan mijn tijd als E.C. waarin ik de eerste keer qua prijs flink op de koffie kwam, toen ik een hotel binnenstapte en me meldde met: ben van de RREC en zoek verblijf bij jullie. Daarna heb ik, om dit te vermijden, me verder maar steeds gemeld met: ik kom reserveren namens een 'autoclubje'. Daardoor was onderhandelen heel gemakkelijk en werd er steevast een (flinke) korting gegeven, zowel voor de kamers als voor het diner.
Dit laatste was trouwens van uitmuntende kwaliteit en wij konden bij zowel voor-, hoofd- en nagerecht kiezen uit 3 mogelijkheden, waaronder de zeer geliefde Zuid-Nederlandse asperges. Voor de verandering werd er dan ook door niemand een negatieve opmerking geplaatst over het gebodene. Wat wel opviel was de tot zeker 7 maal toe gestelde vraag van het bedienend personeel, of wij nog iets wilden drinken. Mijn gedachten waren toen: zouden ze bij een wijnarrangement ook 7x geserveerd hebben?
Even voor middernacht zijn de meesten naar hun kamer vertrokken.

Zondag 19 mei


Rond 9.00 uur is iedereen aanwezig voor het ontbijt, dat volgens de E.C. gezamenlijk aan één grote tafel zou plaatsvinden. Deze ontbijttafel werd ons de avond tevoren reeds getoond en zelf vond ik in een eerste oogopslag deze tafel relatief klein voor het aantal deelnemers. Mijn veronderstelling bleek bewaarheid, 4 personen moesten elders van het ontbijt gebruik maken.
Omdat er dat weekend een kortingsactie in dat hotel liep, was het erg druk. Blijkbaar was er qua bezetting niet goed op geanticipeerd, want veel van het gebodene was uitverkocht of het ontbrak aan tijdige bijvulling. Ontbijtborden, eieren, boter, appelsap en bepaalde vleessoorten waren er even niet. Tot overmaat van ramp was de espressomachine stuk. Ja, dan is oponthoud vanzelfsprekend.
Om 11.00 uur vertrokken wij, nadat nog enkele deelnemers alleen voor de zondag zich bij ons hadden gevoegd. We reden wederom een rit door het mooie land van Maas en Waal, over dijken, smalle wegen en door ouderwetse dorpen. Het was aangenaam rijden onder de geboden weersomstandigheden. Even voor het einde van de rit bleek er een braderie of iets dergelijks op onze route te zijn georganiseerd en moest er geïmproviseerd worden. Toch stonden wij een half uur later nagenoeg allemaal in de file voor de veerman richting Buuren. Aldaar genoten wij rond 14.00 uur van een High Tea die er wezen mocht. Alles wat bij een echte High Tea hoort, was aanwezig en smaakte voortreffelijk.
Toen iedereen voldoende had genuttigd, kondigde de E.C. dan ook het einde van dit geslaagde weekend aan, en vertrokken wij na een applausje huiswaarts.
Jammer dat de Silver Shadow van Marta en Bert kuren vertoonde, maar ze konden toch op halve kracht de dag afmaken. De leden afkomstig uit oost en zuid Nederland hadden nog flink overlast van een onweer met wolkbreuken en hagelstenen, maar iedereen bleek toch heelhuids te zijn thuisgekomen.

L.R.  P.M.

Koffie met gebak bij ontvangst in het bruine café van Metropole.

Enkele bezienswaardigheden van het museum:


Daarna lunch in datzelfde café.

De apetrotse eigenaren Viktor en Michiel Reijns, die dit weekend voor het eerst hun Bentley Mark VI uit 1948 konden showen.

Zoek de verschillen. De blauwe Bentley van Adri van Luijk, de grijze van een toevallige passant.

Na de rit was het heerlijk toeven op het zonovergoten terras van ons hotel met een lekkere koele versnapering.

Onze auto's konden we parkeren op een voor ons gereserveerd deel van het parkeerplaats en zo dat wij vanuit onze kamers uitzicht hadden op onze auto's.Heerlijk in het zonnetje rustig kijkend naar onze auto's.

Het drie-gangen diner met keuzemenu.

Op zondag ochtend de auto van Rob van der Stam bekijken en bespreken.


De whispering lady van Rob van der Stam.

Tijdens de rit gezamenlijk wachten op de pont bij Brakel voor de oversteek naar Herwijnen.

Zo'n mooie file zie je niet vaak.

De high tea was bij Maximaal in Buren.


Met ruime keuze uit vele verse hapjes home made.

De toekomstige leden van onze RREC?

De foto's zijn aangeleverd door evenementen commissaris Paul Schoorl.
<