President 's picknick 2019


Op 7 juli hebben we weer onze jaarlijkse President's Picknick gehouden. Helaas was onze president verhinderd en heeft de evenementencommissaris de honneurs waargenomen.
De ontvangst was vanaf 11 uur bij buitenplaats Slangevegt aan de Vecht, waar wij exclusief gebruik konden maken van een terras aan het water en een eigen parkeerplaats. In totaal konden we 36 personen en 16 auto's verwelkomen. We hadden op wat meer personen gerekend maar er waren wat last minute afmeldingen.
Hoewel sommige deelnemers, bij het rijden naar de startplaats, onderweg een buitje hebben gehad, waren de weergoden ons goed gezind en vond niemand het een bezwaar om lekker buiten koffie/thee met appelgebak te gebruiken.
Rond 12 uur werden alle aanwezigen officieel welkom geheten door ondergetekende en kreeg iedereen uitleg over de route en de eindbestemming. Gastheer en gastvrouw voor de picknick waren Rijnhard en Elza de Beaufort die een unieke plek geregeld hadden. De laatste opmerking in de routebeschrijving was dan ook: volg de borden en banners als u bij de Pyramide bent aangekomen.
10 minuten na de start zagen we een paar auto's terugrijden, wat geheel niet de bedoeling was. Men moest nl aan de andere, rustige, kant van de Vecht zijn. Grappig toch dat de een foutloos de route rijdt, en anderen met een klein missertje er een alternatieve route van maken.
Zoals gezegd ging de route langs de stille kant van de Vecht, langs de Loosdrechtse plassen, langs kasteel Sypesteyn (nooit eerder van gehoord) en langs het huis van een van de deelnemers (kwam goed uit want hij was nog iets vergeten) in de richting van de Pyramide bij Austerlitz. Maar waar is nou de Larixlaan?
Intussen was ook de familie Daatselaar in de kolonne opgenomen. Gelukkig was hun Silver Shadow op tijd gerepareerd.
Onze gastheer en gastvrouw hadden geregeld dat wij, bij hoge uitzondering, binnen de hekken van de Pyramide mochten parkeren, en konden picknicken aan de voet van die Pyramide.
De mystery guest, genoemd in de uitnodiging, was niemand minder dan de adjudant van Napoleon, generaal De Marmont, in vol ornaat en groot militair tenue.
Nadat de bubbels waren uitgedeeld en er geproost was op iedereen, heeft de adjudant uitleg gegeven over het ontstaan van de Pyramide.

Even een kleine samenvatting:
In Austerlitz waren rond 1800 ongeveer 18.000 soldaten gehuisvest. De bouw van de Pyramide was een soort bezigheidstherapie. Hij is gebouwd door de soldaten, met schep en kruiwagen en dat in slechts 27 dagen. In 5 dagen werd de toen nog houten obelisk geplaatst. Deze is later door een stenen exemplaar vervangen. Als je alle treden rondom wil schoonmaken en ontdoen van onkruid is dat vier kilometer.

Onze auto's stonden in een halve cirkel geparkeerd, met de neuzen naar het midden. Het was dan ook de bedoeling om, in tegenstelling tot wat in Engeland gebruikelijk is, voor de auto te gaan zitten en NIET erachter. Onder een heerlijk zonnetje genoot een ieder van de picknick, werden auto's bekeken, veel bijgepraat en heerlijke hapjes uitgewisseld.
Na afloop waren er de bloemen en de wijn voor de gastvrouw en gastheer als dank voor het regelen van deze unieke en schitterende locatie. Speciale dank en een fles wijn voor de adjudant van Napoleon in de persoon van Gert Lamers voor de boeiende uitleg over de historie van de Pyramide van Austerlitz. Voor hem is dit vrijwilligerswerk.
Ook deze dag was er weer een pechvogel en wel uw evenementencommissaris. Op weg naar huis kreeg hij, op de hoogte van Crailo rechts vóór een klapband en moest de ANWB er aan te pas komen om de auto van de weg te halen.

Paul Schoorl, Evenementencommissaris
Foto's Leontine en Hansje


Het blijft een mooi gezicht al die neuzen op een rij.

Op het terras, aan de Vecht, heerlijk aan de koffie of thee.De gastheer en gastvrouw van de dag.


Een van onze nieuwe leden, Eric en Boukje Petrusma.


Uitleg en uitreiking van de route.


Op naar de auto's.
En rijden maar.
Iedereen vond met gemak een plaats voor zijn auto en belangrijker, een plaats voor zijn tafel, stoeltjes en picknickmand.


Prosit!


Een overzicht vanaf de Pyramide.
Het is wel erg hoog.


De uitleg over de Pyramide.Werd aandachtig beluisterd.

De adjudant in vol ornaat.


De bloemen (en een zoen) voor de gastvrouw.


En de wijn voor de gastheer.


<