Najaarsevenement Texel, 6 en 7 oktober 2018


Omdat het mogelijk was om de vrijdag voorafgaand aan het najaarsweekend bij te boeken, verzamelden de eerste enthousiastelingen zich al begin vrijdagmiddag bij het Van der Valk Hotel in Akersloot aan de A9. Het was schitterend weer en het was heerlijk om in de zon van de lunch te genieten. Na nog wat gedronken te hebben, vertrokken wij in klein konvooi (twee auto's) naar Den Helder. Gelukkig waren wij de ergste drukte voor en arriveerden we zonder problemen en met nog steeds heerlijk weer bij Grand Hotel Beatrix in Huisduinen. Geleidelijk aan arriveerden meer clubleden.

Grand Hotel Beatrix in Huisduinen ligt ongeveer op de uiterste Noord West hoek van de gemeente Den Helder, vlakbij de vuurtoren. Vanaf de naastgelegen dijk waren de veerboot naar Texel en het eiland Texel goed te zien. Een enkeling meende al voor het aperitief Engeland te kunnen zien liggen, andere ontkenden dit en onafhankelijke bronnen binnen het hotel hielden zich op de vlakte.

Na een aperitief werd het diner geserveerd aan een overigens wat kleine tafel. De sfeer was niettemin uitstekend. Na het diner was er nog ruimte voor een kleine avondwandeling. De vuurtoren liet inmiddels zijn licht schijnen over de wat mistige omgeving.

De volgende ochtend was er alle gelegenheid om te genieten van een uitvoerig ontbijtbuffet. Ook was er alle ruimte om nog even te wandelen. Geleidelijk aan arriveerden ook de overige deelnemers.

Na een vroege lunch in het Grand Hotel bracht een taxi ons naar de veerboot naar Texel. Voor de overtocht kregen we een retourticket. Bij de terugreis hoeft het ticket niet te worden getoond. Er vindt dan geen controle plaats. Ondanks het naseizoen was de veerboot behoorlijk vol. Het was heerlijk weer en op de achterplecht was het heerlijk zitten in de zon.

De overtocht duurde ongeveer twintig minuten. Na de overtocht en een korte taxi rit stapten we over op een huifkar voor een drie uur durende tocht over het eiland. De tocht voerde als verste punt naar De Slufter, het bekendste natuurgebied van het eiland. De Slufter ligt in het Noord Westen en is deel van het Nationaal Park Duinen van Texel en in eigendom van Staatsbosbeheer. Het heeft een oppervlakte van circa 700ha. In het gebied zit in de duinenrij een gat, waardoor bij vloed een groot deel van het gebied onder water loopt. Door deze open verbinding met de zee is een bijzondere vegetatie ontstaan, met zoutminnende planten, zoals zeekraal en lamsoor. Bij storm in het najaar gebeurt het regelmatig dat het water door de geul tussen de duinen het gebied instroomt tot aan de achtergelegen duinen. Grote delen van het gebied worden sinds 2011 begraasd door schapen en koeien. Het grootste deel van de Slufter wordt als vogelbroed- en rustgebied beheerd en is niet toegankelijk. Het Zuidelijke deel is wel vrij toegankelijk. Wandelaars en vogelaars maken hier dankbaar gebruik van.

In de Slufter vlakbij de open verbinding met de Noordzee, hielden we met de huifkar pauze voor koffie en Texelse koekjes. Dit alles met nog steeds prachtig weer. Halverwege de terugtocht werd nogmaals gepauzeerd voor een Juttertje, het kruidenbittertje van het eiland. Dit drankje vindt zijn oorsprong in het jutten op het eiland. Bij nacht en ontij wordt al sinds eeuwen en nu nog steeds op het strand gejut. Vaak in de nacht en bij slecht, stormachtig weer. Bij thuiskomst wordt het Juttertje gedronken. Wij kregen het gelukkig zonder al te veel ontberingen aangeboden, hoewel het inmiddels wel nevelig begon te worden en behoorlijk aan het afkoelen was.

Na de terugtocht met de veerboot en de taxi kwamen we terug bij Grand Hotel Beatrix, waar we in de avond van een gezellig diner genoten. Zondagochtend zag een enkele vroegeling Max Verstappen derde worden in de Formule I race van Japan. Vervolgens werd in alle rust gebruik gemaakt van het goed verzorgde ontbijtbuffet.

Na het ontbijt werden de voorbereidingen getroffen voor de rit naar het Zuiderzeemuseum. Vallend blad op de wagens maakte wat schoonmaakwerk gewenst. Ook voorruiten moesten worden schoongemaakt. Eind van de ochtend was het vertrek. We maakten een mooie en afwisselende rit door Noord-Holland. De zon scheen en het was heerlijk rustig op de weg. De kleine colonne kreeg af en toe voorrang van vriendelijke mede weggebruikers.

Begin van de middag bereikten wij de parkeerplaats van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een kleine oversteek met de boot bracht ons naar het museum. Het museum heeft een openluchtgedeelte en een binnenmuseum. In het museum is te zien hoe men vroeger rond de Zuiderzee leefde en woonde. In het buitenmuseum staan ruim honderd panden uit het voormalige Zuiderzeegebied. Zo zijn onder ander een visrokerij, een apotheek, een bakker en een feestartikelenwinkel te zien  Ook is te zien hoe touw wordt geslagen. Kinderen kunnen hun eigen springtouw maken.

Het binnenmuseum heeft onder andere een grote schepenhal vol met historische schepen. Het museum is een aanrader, zeker met (klein)kinderen.
Na het museum bezoek was er nog een late lunch bij het op een paar kilometer gelegen caférestaurant De Woeste Hoogte in Bovenkarspel. Na een gezellige lunch vertrokken de deelnemers voor de reis naar huis.

Nogmaals zeer veel dank namens alle deelnemers aan Kees Versluys, onze voorzitter, voor de organisatie van een bijzonder geslaagd weekend!

René Smeeïng


Aankomst bij Grand Hotel Beatrix in Huisduinen.

Even heerlijk nagenieten van de zomer.

Ook het uitzicht was geweldig.

Dit uitzicht hadden we vanaf de bank. Rechts kan je Texel zien.

De gemeente Huisduinen was erg blij dat Christine de vuurtoren weer recht heeft gezet.

Het busje om ons naar de veerboot van Texel te brengen.

Heerlijk genieten van de afvaart naar Texel.

En nog meer genieten.

Ook deze kant had het erg naar hun zin.

Vertrek uit de marinehaven van Den Helder met een tweemaster op de voorgrond.

Op Texel aangekomen werden we opgehaald door onze 2 P.K. Taxi.

De koetsier; verzonnen of niet, maar een man met geweldige verhalen.

De dames hadden het weer naar hun zin.

Aangekomen op het strand en het duinengebied van Texel.

In de rij voor de koffie.

Fascinerend wat Nel (rechts) en Sjaak (links) presteren. Heuvel op en af in het mulle zand.

Even een onderonsje.

Nel en Sjaak hopen dat Leo nog lang geniet van het mooie uitzicht, ''dan hebben wij nog even rust.'' 

De hele ploeg op de foto, duidelijk zichtbaar dat het op Texel is.

We waren toe aan een aperitiefje.

Een tweede ging er ook wel in.

Vaarwel Texel.

Op naar de diner met een gezellige gedekte tafel.

Nu met gevulde borden en glazen.

De stemming zat er goed in.

Voorbereiding voor de toertocht.

René nam het stuur over van Han. Spannend voor hem, en ik kon lekker om me heen kijken.

Wat zou de bedoeling zijn van Harry?

Even treintje rijden.

Heerlijke koffie met gebak bij het Zuiderzee museum.

We genoten er allemaal van.

En nog steeds heerlijk in het zonnetje.

Een van de eerste wasserettes die met een stoommachine en bandaandrijving werkte.

De was werd er niet echt schoon van.

Prachtig aanzicht.

Apotheek De grote gaper had Viktor er als gaper bij.

Michiel kon niet zonder zijn broer en werd ook gaper.

De heren voelden zich helemaal thuis.

Viktor zijn beroep blijf zijn passie.

In geval van hoge nood is er altijd een oplossing.

Even bij de molen.

Diverse huisjes uit diverse dorpen zoals Urk, Zaandam, Volendam, enzovoort.

De oude kalkovens die oorspronkelijk in Akersloot stonden.

Wat een prachtig aanzicht.

De lunch met heerlijke verse gerechten.

Wachten op de soep en kroketten.

Na een mooi, gezellig en zonnig weekend op naar huis, met vriendelijke dank aan Kees.


Fotos en onderschriften: Han de Vaal.

<