ZOMERRIT RREC


Het weekend van zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016 hebben we met 25 deelnemers en 12 auto’s doorgebracht in het hoge noorden, te weten Groningen en Drenthe. Voor de meeste deelnemers behoorlijk ver van huis, vandaar dat we op vrijdagavond al bijna voltallig aanwezig waren in het aangename familiehotel Karsten in Norg voor een gezellig aperitief en gezamenlijk diner.
zaterdag ochtend vertrokken we na het ontbijt in konvooi naar de startplaats Café-Restaurant “De Paalkoepel”, prachtig gelegen aan het Paterswoldsemeer in Haren. Tijdens de koffie met huisgemaakt gebak werd ons de uitgebreide routebeschrijving uitgereikt door Klaas Staal (vermoedelijk door Rika uit de computer getoverd) vergezeld van zeer gedetailleerd ingetekende kaarten. Vrijwel onmogelijk om met deze informatie nog te verdwalen(!)
Na de koffie vertrok de een na de ander voor een rondrit van een kleine 100 Km rondom de stad Groningen. In het begin leek het nog een beetje op een konvooi maar na verloop van enkele kilometers viel het gezelschap in kleinere plukjes uiteen. De route bracht ons al snel langs het Winschoterdiep waar schepen voor de off-shore worden gebouwd. Kort daarna gingen een aantal equipes in de fout dus daar hoefde niemand zich voor te schamen, de routebeschrijving was in ieder geval volledig correct. Een klein eindje verder was Jan Kersten zo ongelukkig om een lekke band te krijgen, gelukkig was er ruim assistentie in de buurt en werd hij snel geholpen.
Op het meest noordelijke deel van de route, in Westeremden, bezochten velen van ons het Museum Helmantel op het landgoed De Weem. Zeer de moeite waard, met prachtige stillevens van Henk Helmantel, in de historische omgeving van de oude pastorie. Ook de naastgelegen middeleeuwse kerk was de moeite van een bezoekje waard. Het weer was wat wisselvallig maar we hebben samen met Dick en Hennie Welsing en hun zoon Thijs in de tuin en in de zon genoten van een kopje koffie dat was inbegrepen in de toegangsprijs. Daarna gingen we snel door want het begon een beetje te regenen. Waarschijnlijk hebben de meeste deelnemers de lunch gebruikt in Café Hamming, kennelijk beroemd vanwege veelvuldige klandizie van leden van het huis van Oranje. Het weer was inmiddels opgeklaard en we hebben weer heerlijk buiten gezeten en van onze lunch genoten.
Ook het laatste deel van de route bracht ons over mooie en rustige wegen en door karakteristieke dorpjes en gehuchten richting ons eerste startpunt van de ochtend, het Hotel Karsten in Norg. We hebben onderweg aanzienlijk minder stoplichten gezien dan we in het drukke westen van het land gewend zijn maar het waren er echt meer dan 2 zoals Klaas beweerde. Na gedane arbeid was het een gezellig treffen op het terras van Hotel Karsten waar de namiddag zon nog volop zijn best deed.
’s-Avonds werd na een heerlijk glas ‘bubbels’ aangeschoven voor het gezamenlijke diner dat werd opgeluisterd met een optreden van de “Trevira’s”. Een tweetal dames uit de regio die waren uitgedost als twintigers van ver voor hun eigen geboortejaar. Zij hadden door de organisatie kennelijk een uitvoerige briefing gehad met wetenswaardigheden over diverse deelnemers. Er volgde een cabaret voorstelling met liedjes uit de oude doos en acts waarbij de deelnemers werden betrokken of op de hak genomen. Het festijn eindigde met samenzang en polonaise waarna de maaltijd werd afgerond met koffie en hier en daar nog een extra glas.
Zondagmorgen zijn we na het ontbijt in konvooi over weer zo’n prachtige route naar Veenhuizen gereden waar uitgebreid de gelegenheid was om het Gevangenis Museum te bezoeken. We konden parkeren op de binnenplaats dus geen angst dat ‘boeven’ onze gekoesterde vierwielers zouden molesteren. Het museum geeft een beeld van de ontwikkeling van strafmaatregelen door de eeuwen heen en van de ontwikkeling van de rechtspraak. Na museumbezoek en een rondrit met de ‘boeven bus’ door het dorp Veenhuizen werd een heerlijke en voedzame lunch geserveerd in een zaaltje bij het restaurant waar nog volop de gelegenheid was om na te praten over de belevenissen van het weekend en natuurlijk over de prestaties van onze klassieke vervoermiddelen.
Rond 15.00 uur werd na overleg met de gevangenis directie besloten dat we wegens goed gedrag onze detentie niet uit hoefden te zitten en werden we vrij gelaten. Onderweg naar huis heeft menigeen vermoedelijke de zware regenval moeten trotseren die we het hele weekend (op een enkel buitje na) gelukkig hadden gemist. Mijn ruitenwissers waren nauwelijks tegen hun taak opgewassen maar we zijn gelukkig veilig thuis gekomen.
Veel dank aan Klaas en Rika die zich hebben ingespannen om dit mooie weekend tot een succes te maken.
Eddy Albers

<